Полнети телешки ролнички

Од:

Идеја за еден убав и вкусен ручек …

Потребно е:
околу 1 кг тенко исечени телешки шницли

за полнењето:
1 лажица маслиново масло
1 помала главица кромид
2 чешниња лук
сол и бибер, по вкус
1/4 лажиче оригано
125 гр лебни трошки
1 јајце, изматено
околу 750 мл сос од домати
60 мл суво бело вино
2 лажичиња слатка или лута мелена црвена пиперка
сецкан свеж магдонос

за сосот од домати:
1 лажица маслиново масло
1 главица кромид
2-3 чешниња лук, издробени
125 мл црвено вино
околу 800 гр сецкани домати од конзерва
1 лажица сецкан свеж магдонос

Подготовка:
– Прво направете го сосот од домати. Загрејте го маслото во поголема тава и додадете го ситно сецканиот кромид. Пржете го на средна температура додека да омекне. Додадете го лукот и пржете го само додека да замириса, околу 1 минута.

– Сипете го виното, зголемете ја температурата и варете со повремено мешање додка да испари цела течност.

– Додадете ги доматите, сол, бибер, измешајте, поклопете ја тавата и варете на тивко 15-20 минути.

– На крај додадете го ситно сецканиот магдонос, измешајте и оставете ја тавата на страна.

– Преминете на подготовка на полнењето за шницлите. Во тава ставете 1 лажица маслиново масло, загрејте го и додадете го ситно сецканиот кромид. Пржете додека да омекне околу 10 минути. Потоа додадете го лукоти пржете само да замириса. на крај додадете ги ориганото, сол и бибер.

– Тргнете ја тавата од рингла, сипете ја содржината во друг сад и оставете да се излади. Потоа додадете ги лебните трошки, бибер, јајце и ситно сецкан магдонос и убаво измасете со рака.

– Шницлите посипете ги со бибер и малку посолете ги. на почетокот на секое парче месо ставете по една полна лажица фил и замотајте ја шницлата како ролна. Ако е потребно затворете ги краевите со чепкалки за заби.

– Направете го сосот за шницлите. Земете го подготвениот сос кој го тргнавте на страна. Додадете ги мелената црвена пиперка, сокот од лимон и виното. Убаво измешајте.

– Половина од сосот сипете во огноотпорна тава (22х30 см).

– На сосот наредете ги полнетите телешки ролнички и прелијте со остатокот од сосот.

– Тавата покријте ја со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 30-40 минути. Месото треба да биде печено и меко. оставете да се излади.

– Послужете го со ситно сецкан магдоноси свежо изрендан пармезан.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава