Пирошки со компири

Од:

Веднаш ќе ги снема од трпезата …

Потребно е:
400 гр брашно
2 кесички прашок за пециво
2 кесички сув квасец
200 гр маргарин
300 гр сварени и испасирани компири
1 јајце
сол

за филот:
300 гр шунка
200 гр кашкавал (трапист, гауда, ајдамер или по избор)

Подготовка:
– Во подлабок сад ставете ги брашното, испасираните компири, прашокот за пециво, квасецот, солта, исечениот на парчиња маргарин и јајцето. Замесете глатко тесто, не многу тврдо. Покријте го со крпа и оставете го да стои на топло околу 30 минути.

– За тоа време ситно исечете ја шунката и изрендајте го кашкавалот.

– Тестото поделете го на два дела. Секој дел развлечете го со дебелина од околу 0,5 см. Потоа секое тесто исечете го на правоаголници со големина 5х10 см.

– На секој правоаголник ставете ставете малку од шунката и кашкавалот и замотајте ги во ролна од пошироката страна. со прсти притиснете ги краевите кон внатре.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење (споената страна да биде од доле), премачкајте ги со изматено јајце и посипете со малку изрендан кашкавал и сусам. Оставете ги да стојат 15-тина минути.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– Послужете ги врели со чаша јогурт или кисело млеко.

Би можело да ве интересира

Изречени 23 парични казни на продавници за храна

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски