Пиле полнето со тестенини

Од:

Интересно наполнето пиле …

Потребно е:
1,4 кг пиле
120 гр јувки
2 јајца
сол
80 гр путер
морско оревче
сецкан свеж магдонос
пилешка супа
1 помала главица кромид
1 јаболко

Подготовка:
– Во посолена вода сварете ги јувките ал денте (внимавајте да не ги преварите, треба да останат малку крцкави). Исцедете ги. Магдоносот ситно исецкајте го.

– На пареа изматете ги јајцата и путерот. Тргнете го садот на страна и матете додека не се изладат. Потоа додадете ги јувките и магдоносот. Зачинете со сол и морско оревче.

– Исчистеното пиле наполнете го со горната смеса. Отворот затворете го со чепкалки за заби или пак зашијте го со кујнски конец.

– Пилето ставете го тава, намачкајте го со путер и прелијте со пилешка супа. Од страна ставете ги кромидот и јаболкото исецкани на четвртинки.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 75 минути. Додека се пече пилето во повеќе наврати преливајте го со течноста од тавата.

– Печеното пиле оставете го малку да отстои пред да го сечете. Послужете го со зелена салата.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ