Пиле полнето со тестенини

Од:

Интересно наполнето пиле …

Потребно е:
1,4 кг пиле
120 гр јувки
2 јајца
сол
80 гр путер
морско оревче
сецкан свеж магдонос
пилешка супа
1 помала главица кромид
1 јаболко

Подготовка:
– Во посолена вода сварете ги јувките ал денте (внимавајте да не ги преварите, треба да останат малку крцкави). Исцедете ги. Магдоносот ситно исецкајте го.

– На пареа изматете ги јајцата и путерот. Тргнете го садот на страна и матете додека не се изладат. Потоа додадете ги јувките и магдоносот. Зачинете со сол и морско оревче.

– Исчистеното пиле наполнете го со горната смеса. Отворот затворете го со чепкалки за заби или пак зашијте го со кујнски конец.

– Пилето ставете го тава, намачкајте го со путер и прелијте со пилешка супа. Од страна ставете ги кромидот и јаболкото исецкани на четвртинки.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 75 минути. Додека се пече пилето во повеќе наврати преливајте го со течноста од тавата.

– Печеното пиле оставете го малку да отстои пред да го сечете. Послужете го со зелена салата.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава