Објавен просечен коефициент на интелигенција за секоја земја во светот: На листата е и Македонија

Од:

Да се ​​одреди која земја ги има најпаметните луѓе во светот е многу тешко бидејќи има многу различни фактори кои можат да се земат предвид.

Тешко е да се даде одговор на овие прашања, особено кога се знае дека секој народ мисли дека е најпаметен.

Сепак, често се прават истражувања, а податоците се базираат на резултатите на 1.691.740 лица од целиот свет кои направиле еден ист тест за интелигенција во 2023 година.

Веб-страницата „The International IQ Test“ покажа каква е моменталната состојба.

На оваа листа се најде и Македонија, која го зазеде просечното 49. место, ако се земе предвид дека целата листа всушност содржи 115 земји. Просечниот коефициент на интелигенција на Македонија е 98,83.

Габон го зазеде последното место.

Ако ги погледнеме земјите од регионот, Словенија е на 9 место, Србија на 25 место, Хрватска е на 36 место, Босна и Херцеговина е на 37 место, додека Црна Гора е на 41 место, а Албанија на 63 место.

Прва на листата е Јужна Кореја, каде што просечниот коефициент на интелигенција е 107,54, потоа Кина со 106,99 и Иран со 106,84.

Целосната листа можете да ја погледнете овде.

Би можело да ве интересира

Новите докази покажуваат дека тестот за IQ не мери колку е некој паметен

Емир Латифовиќ