Неодолива сладолед торта

Од:

Уживајте …

Потребно е:

1 л млеко
250 гр шеќер
2 кесички (20 гр) желатин во  прав
400 гр шлаг во прав
300 гр мелени плазма бисквити
500 гр смрзнати малини
2 кесички (80 гр) шлаг во прав + млеко или вода

Подготовка:

– Во сад на рингла загрејте ги до вриење млекото и шеќерот.
– Тргнете го садот од рингла и додадете го желатинот, претходно подготвен според упатсвото на кесичката. Убаво измешајте додека да се растопи целиот желатин и оставете да се излади на собна температура (3-4 часа). Потоа ставете го садот во фрижидер уште 3-4 часа.
– Извадете го садот од фрижидер и со миксер изматете го желираното млеко. Постепено со постојано матење додавајте го шлагот во прав и матете додека не добиете убава кремаста смеса.
– Смесата поделете ја на два дела, така што едниот дел да биде малку повеќе (2/3 од смесата). Во овој дел додадете ги мелените плазма бисквити, а во вториот дел додадете ги смрзнатите малини.
– Еден подлабок кружен сад обложете го со фолија и сипете 1/2 од смесата со бисквити, потоа целата смеса со малини и на крај преостанатиот дел од смесата со бисквити.
– Садот ставете го во замрзнувач на неколку часа или преку ноќ.
– Смрзнатата трта превртете ја на чинија, тргнете ја фолијата и украсете ја со претходно подготвен шлаг (според упетството на пакувањето).
– Тортата чувајте ја во замрзнувач.

Би можело да ве интересира

Изречени 23 парични казни на продавници за храна

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски