Морков и целер против афлатоксинот

Од:

Кикириките, бадемите, фстаците, зачините, пченката, оризот, растителните масла, лутите пиперчиња и компирот се само некои од производите, покрај млекото, во кои може да се најде афлатоксин.

Експертите предупредуваат дека и најмалото количество во подолг период може да го загрози здравјето, па кога веќе луѓето немаат заштита од строги закони, тогаш тука се силниот имунитет и исхраната. Освен што е отровен, афлатоксинот е сериозен бидејќи може да преживее и многу процеси на преработка на производите.

– Штетните ефекти на афлатоксинот врз организмот зависат од годините, нивото и должината на изложеност, здравјето и имунитетот, како и од исхраната. Проблеми можат да се јават и при внесувањето на мали количини за време на подолг период, бидејќи во храната не треба да се наоѓа ниту промил од овој отров, смета нутриционистот Љубомир Пфаф.

Според експертите, разновидната исхрана со повеќе морков, целер и магдонос го зајакнуваат имунитетот и му овозможуваат на организмот да се избори со афлатоксинот.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов