Ова е навистина едноставен начин да му дадете на пилешкото месо убав златен и крцкав тон …
Потребно е:
1 чешне лук
1 лимон
6 солени кекси
2 лажици путер
4 гранчиња свеж магдонос
морска сол
свежо мелен црн бибер
2 полни лажици сенаменско брашно
1 поголемо јајце
2 парчиња пилешки гради
маслиново масло
Подготовка:
– Излупете го лукот и изрендајте ја лимуновата кора.
– Ставете ги кексите со путерот во блендер и додадете го лукот, сецканиот магдонос, изренданата кора од лимон и прстофат сол и бибер. Мелете додека не добиете хомогена смеса. Оваа смеса сипете ја на чинија.
– На друга чинија ставете го брашното, а во трета изматете го јајцето со вилушка.
– Пилешките гради исечете ги на потенки шницли. Шницлите ставете ги во пастична кеса и неколку пати исчукајте ги со чук за да ги истенчите.
– Пилешките шницли увалкајте ги во брашното, па во јајцето и на крај во смесата која се наоѓа во првата чинија. Со рака наросете од преостанатата смеса на секоја шницла за да бидат убаво прекриени.
– Пилешките шницли можете да ги испечете или да ги испржите.
– Ако ги печете, загрејте ја рерната на највисоката температура, пилешкото наредете го во тава и ставете да се пече во загреаната рерна 15-тина минути.
– Ако ги пржите, тавата во која ќе ги пржите ставете ја на рингла на средна температура, ставете маслиново масло и пржете ги шницлите по 4-5 минути од секоја страна, односно додека не добијат убава боја и не станат крцкави.
– Крцкавите пилешки шницли може да ги сервирате цели, но може и да ги исечете на ленти.
– Послужете ги со свежа салата или некој обарен зеленчук и парче лимон.