Крцкаво пилешко со лук (по рецепт на Џејми Оливер)

Од:

Ова е навистина едноставен начин да му дадете на пилешкото месо убав златен и крцкав тон …

Потребно е:

1 чешне лук
1 лимон
6 солени кекси
2 лажици путер
4 гранчиња свеж магдонос
морска сол
свежо мелен црн бибер
2 полни лажици сенаменско брашно
1 поголемо јајце
2 парчиња пилешки гради
маслиново масло

krckavo-pilesko

Подготовка:
– Излупете го лукот и изрендајте ја лимуновата кора.

– Ставете ги кексите со путерот во блендер и додадете го лукот, сецканиот магдонос, изренданата кора од лимон и прстофат сол и бибер. Мелете додека не добиете хомогена смеса. Оваа смеса сипете ја на чинија.

– На друга чинија ставете го брашното, а во трета изматете го јајцето со вилушка.

– Пилешките гради исечете ги на потенки шницли. Шницлите ставете ги во пастична кеса и неколку пати исчукајте ги со чук за да ги истенчите.

– Пилешките шницли увалкајте ги во брашното, па во јајцето и на крај во смесата која се наоѓа во првата чинија. Со рака наросете од преостанатата смеса на секоја шницла за да бидат убаво прекриени.

– Пилешките шницли можете да ги испечете или да ги испржите.

– Ако ги печете, загрејте ја рерната на највисоката температура, пилешкото наредете го во тава и ставете да се пече во загреаната рерна 15-тина минути.

– Ако ги пржите, тавата во која ќе ги пржите ставете ја на рингла на средна температура, ставете маслиново масло и пржете ги шницлите по 4-5 минути од секоја страна, односно додека не добијат убава боја и не станат крцкави.

– Крцкавите пилешки шницли може да ги сервирате цели, но може и да ги исечете на ленти.

– Послужете ги со свежа салата или некој обарен зеленчук и парче лимон.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ