Користете шеќер во смирување на жештината од лутите пиперки

Од:

Општа познато дака за ослободување на печењето од лута пиперка се користи млеко, но ако во моментот немате млеко корисно е да се обидете се конзумирање на малку шеќер. Тоа ја смирува лутината, барем за некое време.

Овој совет ни доаѓа од луѓе во CHOW.com, и исто така додаваат дека лутината ќе се намали (бидејќи шеќерот делува повеќе како сензорна блокада, отколку всушност отстранување на capsaicin, хемиски одговорен за топлина), тоа е привремен спас ако немате млеко, кои всушност се врзува со capsaicin и ги смирува целосно.

Значи ако додека го чекате келнерот да ви донесе чаша млеко, пробајте да се снајдете со една лажица шеќер да ја ублажите жештитната од лутите пиперки.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава