Кокос топчиња

Од:

Мали и превкусни чоколадни кокос топчиња …

Потребно е (за 15-тина кокос топчиња):

2 големи, полни лажици сварен компир
околу 140 гр шеќер во прав
околу 100 гр кокос
малку екстракт од ванила
прстофат сол
околу 200 гр млечно чоколадо

Подготовка:

– Компирот излупете го и ставете го да се вари, а потоа испечете го малку во рерна за да биде сув. Испасирајте го низ цедалка.
– Кога ќе се излади компирот додадете го малку по малку шеќерот во прав и убаво измешајте. Додадете ги екстрактот од ванила, прстофат сол и малку по малку и кокосот со постојано мешање. Кокос додавајте додека да ја добиете саканата густина.
– Од оваа смеса со раце обликувате топчиња со големина на орев.
– Растопете го чоколадото. Топчињата од кокос потопете ги во растопеното чоколадо, оставете ги да се стегне чоколадото и послужете ги.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава