Кокос топчиња

Од:

Мали и превкусни чоколадни кокос топчиња …

Потребно е (за 15-тина кокос топчиња):

2 големи, полни лажици сварен компир
околу 140 гр шеќер во прав
околу 100 гр кокос
малку екстракт од ванила
прстофат сол
околу 200 гр млечно чоколадо

Подготовка:

– Компирот излупете го и ставете го да се вари, а потоа испечете го малку во рерна за да биде сув. Испасирајте го низ цедалка.
– Кога ќе се излади компирот додадете го малку по малку шеќерот во прав и убаво измешајте. Додадете ги екстрактот од ванила, прстофат сол и малку по малку и кокосот со постојано мешање. Кокос додавајте додека да ја добиете саканата густина.
– Од оваа смеса со раце обликувате топчиња со големина на орев.
– Растопете го чоколадото. Топчињата од кокос потопете ги во растопеното чоколадо, оставете ги да се стегне чоколадото и послужете ги.

Би можело да ве интересира

Изречени 23 парични казни на продавници за храна

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски