Не очајувајте ако сте ставиле премногу сол во јадењето, еве начин како можете да го спасите. Не сте внимавале и сте ставиле премногу сол во јадењето?
И за тој проблем има решение. Секако, Се зависи која врста на храна сте ја пресолиле. Ако се во прашање шпагети или други тестенини, едноставно додадете уште вода, или заменете ја пресолената вода. Кога се во прашње готвени јдења, супи и сосови идеално решене е свеж компир.
Имено, доволно е да го излупите компирот и да го ставите во јадењето кое го готвите и да прдолжите со готвење. Компирот ќе ја впие солената течност. Не заборавајте во тој случај да додадете повеќе течност. Исто така ако сте го пресолиле јадењто, и сте ставиле точен број на намирници доколку имате можност додадете уште од намирниците, како на пример зеленчук или месо. Исто така добар начин за да го прикриете вкусот на пресоленото јадење е да додадете магдонос, посебно во сосовите. Најдобра опција ви е да не го посолите воопшто јадењето во почетокот на готвењето.
Специјалитетот пробајте го пред крајот на готвењето и додадете сол по потреба.