Како да направите ароматичен путер со лук во калап за мраз?

Од:

Домашен путер е нешто најлесно што може да го направите во кујната. Освен тоа, варијации на тема ароматизиран путер има многу: со лук, рузмарин, босилек, мајчина душичка, магдонос… Практичен е, затоа што цело време ви е на дофат на рака – во замрзнувач. Каде да го користите? Во секое јадење: омлет, пире, тестенини, месо, кај и да посакате.

Потребно е:
400 гр путер
2 чешниња лук, испасирани
половина китка магдонос, ситно сечкан

Подготовка:
– Во мало тенџерче ставете го путерот на многу ниска температура да се топи.

– Кога ќе се растопи, ставете ги лукот и магдоносот, промешајте убаво и смесата распоредете ја во калапи за мраз, до половина.

– Може да се чува во фрижидер, неколку денови, а во замрзнувач многу подолго.

Би можело да ве интересира

Изречени 23 парични казни на продавници за храна

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски