Јајце во срце од виршла – Генијална идеја

Од:

Еве нешто што дефинитивно ќе ви го задржи вниманието во кујната, приготвувајќи го за себе или некој кој сакате да го импресионирате. Јајце во срце од виршла. Супер е за појадок и вечера. Можеби изгледа комплицирано, но воопшто не е. Дефинитивно ќе ви испадне „од прва“.

Еве како да го направите:

Потребно е:
1 виршла
1 јајце
1 чепкалка за заби
сол, бибер
масло

virshla-jajce-srce1

Подготовка:
– Излупете ја виршлата, ако има мембрана.

– Засечете ја внимателно на два дела, притоа оставајќи го горниот дел незасечен.

-Потоа, засечените краеви превртете ги од другата страна, надолу за да се спојат и зацврстете ги со чепкалка.

– Во тавче обложено со хартија за печење ставете ја виршлата, намачкајте ја малку со масло и внатре, во празнината скршете го јајцето.

– Зачинете од горе со сол и бибер и ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 150 целзиусови степени, 5 до 7 минути.

– Кога ќе биде печено јајцето, извадете ја чепкалката и послужете.

Забелешка: Наместо да го печете јајцето во рерна, можете и да го испржите, заедно со виршлата, ако сакате да биде ровко.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава