Гастрономска конференција „Food talk Macedonia“

Од:

Под мотото „Размислувај глобално, јади локално, забавувај се регионално“, во ресторанот „Кањон Матка“ денеска ќе се одржи првата гастрономска конференција „Food talk Macedonia“.

Ќе учествуваат експерти од оваа област, готвачи, сопственици на ресторани, винарии, гастро-блогери, а ќе има и гости од регионот.

Предвидени се неколку панел дискусии на различни теми – „Месо? ГМО? Глутен? Пестициди? Холестерол? Лактоза? Хормони? Што да јадам?“, „Што да се јаде за да бидеме убави и здрави“, „Храната на интернет“,…, меѓу кои и панел-дискусиите „Приготвуваме и живците ги негуваме“ со учество на познати личности кои сакаат да готват (Адријана Алачки, Есма Реџепова, Весна Петрушевска, Елена Петреска, Јоце Панов и Зоран Џорлев), како и т.н. Гастро-дипломатија на која гости од амбасадите ќе дегустираат храна подготвена од нивните гастро-шефови.

Присутните ќе уживаат во големиот број македонски специјалитети, а презентирани ќе бидат и правилата за дегустирање вина.

Како што најавуваат организаторите „Колор Прес-група“, специјален гостин на конференцијата ќе биде познатиот водител Оливер Млакар кој треба да ги открие „малите тајни на големите мајстори“ на кујната.

„Food talk“ конференции досега се организирани во Заечар и Нови Сад.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава