Француски ресторан на менито нуди специјалитети од земја

Од:

Ресторанот „Ne Quittez Pas“, чие мени се заснова на француската кујна и морски плодови, во својата понуда внесе новитет – специјалитет што содржи земја.

Сопственикот и главниот готвач на овој токиски ресторан Тошио Танабе рече дека веќе осум години постепено ја воведува земјата како состојка на еден оброк.

– Се обидувам на сладокусците да им ја пренесам природата во целосната убавина. Земјата, водата и воздухот се дел од природата, и ништо од тоа не го измисли човекот. Ова е природна храна, објасни Танабе.

Оброкот од шест јадења со земја чини 80 евра. Направен е од намирници кои растат во земјата, или на тлото.

Содржи супа со земја, „калливи“ тартуфи, шербет со земја како и посебно изненадување на Тошио – топка од компир прелиена со сос од земја, во чие средиште се наоѓа полнење од тартуфи.

– Секоја зрнце земја што го користиме, внимателно го вариме и потоа го просејуваме, за да не им биде устата на клиентите полна со песок, појасни Тошио.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава