Џем од киви и јаболки

Од:

Оваа необична комбинација дава совршен вкус…

Потребно е:

500 гр јаболки
500 гр киви
350 гр шеќер
1 лажица нишесте

Подготовка:

– Јаболките измијте ги убаво и излупете ги. Излупете ги и кивите. Целото овошје исецкајте го на коцки.

– Ставете го овошјето во тенџере на рингла заедно со шеќерот и нишестето (претходно разматено во малку вода). Оставете да почне да врие, намалете ја температурата и варете 10-тина минути. При варењето ќе се појави пена која постојано треба да ја тргате.

– Сварениот џем изблендирајте го со рачен блендер но не сосема, треба да останат мали парчиња од овошјето.

– Топлиот џем сипете го во топли тегли, затворете го со капаци и оставете го полека да се излади.

– Вака подготвениот џем чувајте го во фрижидер.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ