Декоративна мајонез салата

Од:

За сите љубители на салати со мајонез …

Потребно е:
200 гр моркови
200 гр смрзнат грашок
350 гр компири
1 кисело јаболко со средна големина
1-2 лажици сок од лимон
250 мл вода
сол, бибер
1 кесичка (7 гр) желатин
6 лажици мајонез
3 лажици павлака
6 јајца
1 пиперка
листови магдонос, за декорација

Подготовка:
– Излупете ги морковите и компирите и исечете ги на мали коцки. Ставете ги во едно подлабоко тенџере и потоа додадете го смрзнатиот грашок. Во тенџерето сипете ладна вода, да ги покрие состојките. Додадете сол и бибер по вкус и сварете го зеленчукот.

– Излупете го и јаболкото и исецкајте го на мали коцки. прелијте го со 1-2 лажици сок од лимон за да не поцрни.

– Сварете ги јајцата да бидат тврдо варени и оставете да се изладат.

– Исцедете го сварениот зеленчук и сочувајте 250 мл од водата во која го варевте.

– Во изладената вода додадете 1 кесичка желатин, убаво измешајте да се растопи желатинот.

– Потоа додадете го зеленчукот, сецканото јаболко, мајонезот и киселата павлака и убаво измешајте.

– Модлата (28х13 см) во која ќе ја сипете салатата обложете ја со пластична фолија, така да краевите на фолијата излегуваат надвор од модлата.

– Прво во модлата сипете 1 слој од салатата со дебелина од околу 1,5 см. Над неа по средината наредете ги сварените јајца и потоа со лажица внимателно сипете го остатокот од салатата. Краевите на фолијата префрлете ги над салатата во калапот.

– Изладете ја салатата во фрижидер најдобро преку ноќ. Изладената салата превртете на чинија за сервирање, премачкајте ја со мајонез и украсете по желба.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава