Антиоксидансите го регулираат нивото на шеќерот во крвта

Од:

Супстанците кои се наоѓаат во разни билни намирници можат да го регулираат нивото на шеќерот во крвта кај луѓето, кај кои постои ризик од болести на срцето и дијабетис, покажаа резултатите од најново истражување.

Истражувачите откриле дека исхраната богата со билни антиоксиданси полифеноли го намалува нивото на шеќерот во крвта.

Антиоксиданси се наоѓаат и во темното чоколадо, зелениот чај, кафето и маслиновото масло.

Шефот на истражувачкиот тим Лутгарда Бочето изјави дека луѓето завреме на испитувањето лесно се прилагодиле на насоките од научниците. Бочето е научник од Универзитетот „Федерико Втори“ во Неапол, а студијата ја претставила на Конгресот на Европското друштво за борба против артеросклероза.

Во друга студија се истражувала користа од кафето, зелениот чај и темното чоколадо. Откриено е дека овие антиоксиданси, освен што го намалуваат ризикот од дијабетис и болести на срцето, спречуваат и одредени видови на канцер и помагаат при работа на мозокот.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава