Владата го утврди текстот на Предлог – законот за нуспроизводи од животинско потекло

Од:

Владата го утврди и текстот на Предлог на Закон за нуспроизводи од животинско потекло, предложен од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Како што известува Владата, целта на овој закон е обезбедување високо ниво на заштита на јавното здравје и здравјето на животните, како и заштита на безбедноста на ланецот на храната и храната за животните.

Со законот, според посоченото од ресорното министерство, се уредува постапувањето со нуспроизводите од животинско потекло и производи добиени од нив преку утврдување на начинот на собирањето, транспортот, отстранувањето, постапката, преработката, обработката, претварањето, складирањето, ставањето во промет, дистрибуцијата, употребата и нештетното отстранување на нуспроизводите од животинско потекло и производите добиени од нив. Со законот се врши усогласување со Регулатива на ЕУ.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Новите сметки донесоа гнев – зошто повеќе пари за пренос отколку за потрошена струја?

Електронски идентитет ќе добие секој граѓанин во државата

Ана Ололовска

Ќе се формира Државен пазарен и технички инспекторат, одлучи Владата

Ана Ололовска

Ковачевски ќе ја предводи владината делегација на 4 февруари во црквата „Свети Спас“

Ана Ололовска

Усвоена годишната Програма за работа на Владата: економски раст и успешни преговори со ЕУ меѓу приоритетите

Ана Ололовска

Маричиќ-Варвициотис: Грција останува важен партнер на С. Македонија на европскиот пат

Ана Ололовска