(ВИДЕО) Лазаревска: СДСМ основа Медицински факултет во Битола, усвоени се законските измени

Од:

Со усвоениот Закон предложен од пратениците на СДСМ основаме Медицински факултет во Битола. Медицинскиот факултет ќе биде во состав на Универзитетот „Св. Климент Охридски“- Битола а ќе ги има отсеците за општа медицина, стоматологија, фармација и Висока медицинска школа. Наставните бази на Факултетот ќе бидат Клиничката болница Битола, Специјалната болница за кардиолошки заболувања „Свети Стефан“ Охрид, Специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Свети Еразмо“ Охрид , Специјалната болница за нефрологија Струга и болницата со проширена дејност во Прилеп, изјави Жаклина Лазаревска, пратеничка на СДСМ.

– Обезбедуваме висок степен на образование и обука за студенти кои ке станат идни лекари, со потребни знаења и вештини. Со основањето на Медицинскиот факултет Битола ќе го утврди своето место како регионален образовен центар и ќе даде можност на средношколците од градот и околните населени места, да студираат во своето место. Значително ќе допринесе во создавањето на нов стручен кадар, подобрување на здравствениот систем и одржување на високи стандарди за образованието, етиката и праксата во областа на медицината.

Ова ќе влијае на зголемување на квалитетот на здравствени услуги преку обучени и компетентни лекари за подобрување на здравјето на населението. Создаваме здравствен систем што не само што ќе ги обучува следните генерации на лекари туку и активно ќе придонесува кон напредокот и здравјето на општеството. Младите од Југозападниот дел на Македонија го заслужуваат тоа. За иднината на младите многу е важно да продолжи европскиот пат на земјата до полноправно членство во ЕУ – рече Лазаревска.

Би можело да ве интересира

Очекуваме на следната прес конференција СДС да побара одговорност за средбите на Џафери, Спасовски и Пендаровски со криминалците и нарко босовите реагираат од ВМРО-ДПМНЕ

Лазаревска: Мицкоски и ДПМНЕ стануваат засолниште на дилери, тие се опасност по безбедноста на децата

(ВИДЕО) Лазаревска: Работиме на достоинствено вреднување на трудот на наставниците