(ВИДЕО) Ковачки: Внукот на Али Ахмети со фирмата која ја купи Соравија работи на Коридор 8 и други патишта, се крие како подизведувач

Од:

Внукот на Али Ахмети со фирмата која ја купи Соравија работи на Коридор 8 и други патишта, се крие како подизведувач. Во документите кои стигнаа до нас од страна на свиркачи, а се анализа на банката на фирмите на Ахмети, е наведено дека „Тор Индустриес“ е формирана во 2020-та година за да учествува во големите градежни проекти кои се планирани во Македонија, изјави Драган Ковачки, пратеник и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

– Дрин Ахмети со Тор Индустриес, заедно со уште една фирма од кланот Зајас за која ќе зборуваме деновиве е вклучен во изградба на Коридор 8, договорот кој го имаат двете фирми е 1.3 милиони евра за ископ и други градежни работи. Кога голем број фирми едвај наоѓаат работа, фирмата на Дрин е најпосакуван партнер и дежурен подизведувач, на многу поголеми фирми. Дали зад тоа се крие Ахмети и дали има трговија со влијание?

Покрај на Коридор 8, како „Тор Индустриес“ на внукот на Али, Дрин Ахмети е вклучена и во изградба на патот од Кичево до Дебар, поточно делница Извор – Гарски мост. Исто како и на Коридор 8, така и на оваа делница внукот на Али Ахмети е вклучен со уште една фирма од кланот Зајас, а средствата кои треба да ги инкасираат, според документите доставени до нас од свиркачи се помеѓу 6 и 9 милиони евра.

Потенцираме дека очекуваниот приход од 6 до 9 милиони евра, пред банката на „Тор Индустриес“ е изнесен токму од Дрин Ахмети, и тоа е заведено во анализата на банката. Дали по истиот модел „Тор Индустриес“ ќе продолжи со изградба на новите делници од Коридор 8, и дали ЈО ќе продолжи да биде нем набљудувач? Ова се мултимилионски бизниси, од кои кланот од Зајас дебело профитира, додека народот се иселува од државата.

Додека Ахмети е пратеник и лидер на ДУИ неговите внуци профитираат од зделки со државата како подизведувачи на други фирми. Мислејќи дека ќе го избегнат окото на јавноста се кријат како втора рака, заборавајќи дека трагата на парите секогаш води до главата на шемата. А, главата е семејството Ахмети. Со сегашното ЈО кланот од Зајас е заштитен, но одговорност ќе има по промената на власта, кога секој ќе треба да го докаже имотот кој што го стекнал – вели Ковачки.

Би можело да ве интересира

Ковачки од Швајцарија: Заедно со македонската дијаспора ќе успееме да ја симнеме оваа ненародна власт на СДС и ДУИ

(ВИДЕО) Ковачки: СДС е малцински партнер во сопствената влада со само 5 министри, ДУИ и Талат владеат

(ВИДЕО) Ковачки: Дали уште не е поднесен извештај до владата како НВО на сопругите на Муслиу и Битиќи потрошиле 620.000 евра од грантот

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Ковачки: Откако сопругите на Муслиу и Битиќи го добиле грантот, се обиделе да прикријат траги, пет дена по одлуката Битиќи е избришана од официјално лице

(ВИДЕО) Ковачки: МВР на Спасовски знаеле дека возилото на Панче е исчезнато и четири дена не презеле ништо, да реагирале Вања можеби ќе била спасена

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Ковачки: Спасовски излажа за два клучни моменти од истрагата за киднапирањето и убиството на Панче и малата Вања