(ВИДЕО) Ковачевски: Европските и демократски перспективи немаат замена-одиме напред „Обединети во слободата“

Од:

По повод одбележувањето на 8 Септември – Денот на независноста под слоганот „Обединети во слободата“ премиерот Димитар Ковачевски вечерва се обрати на централната свечена прослава која со богата музичка програма се одржа кај паркот „Ибни Пајко“ во Скопје.

„Заедно да го заокружиме прославувањето на Денот на независноста на Република Северна Македонија, со цврста определба дека Обединети во слободата ги продолжуваме перспективите!

Перспективите на Република Северна Македонија, кога, на историскиот референдум на 8-ми септември, 1991-та година, граѓаните, во огромно мнозинство, сплотени, независно од етничките, политичките или други различности, одлучија да живеат во самостојна и независна држава. А, нешто потоа, ги поставија и патоказите за развојот – членството во НАТО и Европската Унија“ рече премиерот Ковачевски.

„Граѓаните во тие 90-ти години покажале свесност дека обединувањето во минатото, ја донело слободата. Но знаеле и дека не смее назад од веќе постигнатото – во името на иднината. И затоа погледот го насочиле напред – кон остварувањето на новата прогресивна цел пред нив – независноста, со определбата, обединети да ја сочуваат и веќе извојуваната слобода. Со мудрото политичко лидерство во тоа време, кога се случува мирната транзиција на тогашна Социјалистичка Република Македонија, во тогашна независна Република Македонија, сочуван е по мирен пат унитарниот карактер на нашата држава, нешто што во другите земји во регионот, за жал, не беше случај. А со обединувањето на граѓаните околу новопоставената перспектива – независноста, зачекорено е храбро по трасираниот пат на прогресот, што и денес го одиме“ порача премиерот.

Тој напомена дека „на патот, од независноста – до денес, наша света должност беше да го зачуваме македонскиот идентитет и да ја развиеме функционалната мултиетничност, по којашто денес сме препознаени во светот“.

„Го зачувавме, го потврдивме и го зајакнавме македонскиот идентитет. Македонците и македонскиот јазик се впишани во личната карта на Обединетите нации. Првите документи во Брисел веќе се преведуваат на македонски јазик. Европската унија нè прифати како Македонци, кои говорат македонски јазик.

Почитувани сме и признаени и како држава на богатство од различности, каде граѓаните Македонци, Албанци, Турци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци, и сите други, кои живеат во Република Северна Македонија, имаат исти права и должности и споделуваат исти демократски вредности, како Европа во мало – и во тоа е и нашата сила и нашата вредност.

Нашата историја е запишана во нас – се пренесувала и ќе се пренесува низ нашите поколенија – и тоа е непроменлив факт! Ја имаме шансата, во ваквите околности, да им го отвориме патот на прогресот на новите генерации, како што нам ни беше отворен – и наша должност е да го направиме тоа!“ рече тој.

Премиерот е со став „ги започнавме преговорите со Европската Унија и работиме со забрзано темпо за граѓаните на Република Северна Македонија што поскоро да бидат дел од европското семејство.

Регионалното поврзување носи придобивки, но ако сме обединети и во европското семејство, со 27 земји-членки можеме само да претпоставиме што ќе значи тоа на економски план, во оваа светска економска криза.

Европа ги отвори вратите за нас. Дали ќе станеме дел од европското семејство – сега, од нас зависи!“.

Би можело да ве интересира

Владата во боите на македонското знаме по повод Денот на независноста

ВИДЕО: НАТО со честитка за Денот на независност на Македонија

Бесплатни културни настани и слободен влез во музеите, галериите и на локалитетите за Денот на независноста

Доделување на државната награда „8 Септември“

32 години македонска независност

Почесна артилериска стрелба по повод Денот на независноста