Утврден е Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата

Од:

Владата, на предлог на Министерството за животна средина и просторно планирање го утврди текстот на Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата.

Како што се наведува во соопштението на Владата, посочено е дека богатството со природни и културни вредности го вбројуваат Кањонот Матка во еден од најрепрезентативните објекти на природата во Република Северна Македонија и се карактеризира со исклучително природно наследство, особено со значајни живеалишта и видови од национално и европско значење.

Целта на Предлогот на закон, како што е соопштено е заштита на геолошките, геоморфолошките, хидролошките, флористичките и фаунистичките карактеристики, коишто се од осoбeно значење за заштита на природата.

Би можело да ве интересира

Заседава Економско социјалниот совет, синдикатите ќе побараат повлекување на законот за плати во јавниот сектор

Борел доаѓа во Скопје со порака до македонската влада: корупцијата сериозно го „минира“ условениот датум на преговорите

Петар Клинчарски

ВМРО-ДПМНЕ: Министрите јадат леб од 80 денари

(ВИДЕО) Нема евтин леб од 33 денари, граѓаните бесни: Пекарите утрово не доставија леб

Орце Костов

Избрани новите министри – Лога за правда, Меџити за здравство, Алиу за информатичко општество и Шукова за животна средина

Ана Ололовска

Владата усвои сет итни мерки за градење на отпорност и сајбер заштита на институциите од јавниот сектор