Усвоена годишната Програма за работа на Владата: економски раст и успешни преговори со ЕУ меѓу приоритетите

Од:

Владата денеска ја усвои Програмата за работа на Владата за 2023 година, којашто е во функција на остварување на стратешките приоритети и приоритетните цели за 2023 година на Владата на Република Северна Македонија содржани во Програмата за работа на Владата на Република Северна Македонија за периодот 2022 – 2024 година.

Тоа се: Обезбедување забрзан, одржлив и инклузивен економски раст, повисок животен стандард и квалитет на живот на граѓаните; Унапредување на енергетската транзиција, инвестирање во енергетска ефикасност и зелен развој, намалување на аерозагадувањето и влијанието на климатските промени; Справување со последиците од светската пандемија предизвикана од КОВИД – 19 и други кризи; Успешно водење на пристапните преговори со Европската Унија; Унапредување на одбранбената политика во функција на развојот, независноста, територијалниот интегритет, безбедноста на граѓаните и колективната безбедност; Обезбедување на владеење на правото и независност на правосудството; Подигнување на квалитетот на образованието достапно за сите, согласно побарувачката на пазарот на трудот, развој и унапредување на културата и спортот; Професионална и ефикасна јавна администрација, поддржана со интензивна дигитализација, оптимална структура и иновативни процеси и техники;

Целосно спроведување на Охридскиот рамковен договор, градење на граѓанска држава со етничка и социјална кохезија, врз принципите на меѓусебна толеранција и почитување.

Би можело да ве интересира

Влада: Европската комисија со предлог за нова помош до 100 милиони евра за С. Македонија

Ана Ололовска

АА: Интензивни разговори за затворање на сите прашања на преговарачката маса

Ана Ололовска

ЗНМ: Односот на владините службеници е цензура

Таравари: За влез во Влада сакаме директори на Царина, УЈП… или ништо од коалиција

Анита Петровска Рајковиќ

Од приходите од игрите на среќа ќе се финансираат борбата против семејното насилство и активностите на инвалидските организации и Црвениот крст

Утврден е Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата

Ана Ололовска