Синдикат на ДПИ: Во дел од образовните установи се вработуваат лица на водечките позиции кои не се квалификувани

Од:

Конфедерацијата на слободни синдикати каде членува и Синдикатот на Државниот просветен инспекторат (ДПИ), денеска на прес-конференција обвини дека во најголем дел од образовните установи на водечките позиции се вработуваат лица кои не се квалификувани за тоа.

Јован Ѓорѓиевски претседател на независен синдикат на ДПИ на прес-конференцијата посочи дека сегашниот в.д. директор Халил Фератов, и покрај укажувањето на ДКСК до Владата дека не ги исполнува критериумите за оваа работна позиција, три пати е назначуван за в.д. директор.

Ѓорѓиевски смета дека Фератов ги нема дел од критериумите кои што треба да ги поседува.

-Дел од тие критериуми кои што треба да ги поседува, ги нема, како што е минимум пет години во образованието. Ќе бидеме будни и ќе ја следиме неговата работа, за да може работниците да ги уживаат сите синдикални права, рече претседателот на независниот синдикат на ДПИ Ѓорѓиевски.

Би можело да ве интересира

Пазарна се закани со казни за сите што ќе работат утре: Исклучок се фирмите кои не можат да го запрат производството

Орце Костов

Трајковски: ДПИ издаде две решенија за затворање на маркети

Дел од маркетите ги зголемиле цените, Пазарен инспекторат ќе проверува дали купувачите се доведени во заблуда

Орце Костов

Пазарен инспекторат: Граѓаните да бидат спокојни, ќе бидат казнети оние што не ја почитуваат гарантираната цена

Орце Костов

Трајковски: Затворени 10 маркети, нерегистрираните трговци да се регистрираат најдоцна до 15 октомври

ДПИ за една недела извршил над 600 надзори и издал 110 прекршочни налози

Ана Ололовска