Ќе се бараат средства за пошумување на опожарените површини и набавка на возила за справување со пожари

Од:

Владата на денешната 109-та редовна седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбата со шумските пожари на територијата на Македонија, со пресек од 2019 до 15.08.2021 година.

„Врз основа на податоците од информацијата за опожарените површини, а со цел да се санираат штетите согласно редовната и вонредната програма за пошумување на ЈП „Национални шуми“, Владата му препорача на Министерството за финансии да ги разгледа можностите за алоцирање средства во висина до 421, 2 милиони денари согласно проценката за висината на штетата за целосна реализација на програмата за пошумување.

Дополнително, Владата му препорача на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи, во координација со Министерството за финансии, Секретаријатот за европски прашања и ЈП „Национални шуми“, да ги разгледаат можностите за утврдување извори за финансиски средства од фондовите на ЕУ и од програмите за климатски промени на Светска банка за набавка на комплетна современа опрема, вклучително и специјални теренски возила, за справување со пожари и други природни катастрофи во согласност со предвидените реформи на системот за заштита и спасување“, се наведува во владиното соопштение.

Би можело да ве интересира

Матичните лекари ќе добијат по 30 денари од пациент доколку 70 отсто од нивните пациенти се вакцинираат

А1он

Финансиска поддршка за намалување на последиците од корона-кризата за производителите на јаболко, ориз, грозје и вино

А1он

Владата со потсетување: Пластичните ќеси од утре ќе чинат 15 денари

А1он

Заврши престојот во Македонија за уште 43 граѓани на Авганистан

А1он

Постигната начелна согласност за влез на Алтернатива во Владата, ќе следи нова средба за кадровски решенија

Ана Ололовска

Алтернатива начелно влегува во Влада, се договараат кадровски решенија

А1он