Ѓорѓиев: 5,5 милиони евра за развој на селата

Од:

Владата ќе исплати 5,5 милиони евра за поддршка и развој на селата, за купување земјоделска механизација и чистење канали, информира на денешната прес-конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев.

Тој појасни дека ќе бидат исплатени 2 милиони евра за поддршка на македонските села, односно ќе бидат реализирани 45 конкретни проекти во 37 општини. Средствата ќе се искористат за изградба на селски патишта не подолги од 1 километар, за селски мостови, пристапни патишта до нивите и пристап до земјоделско земјиште, како и за урбанизација на централните делови на селата. – Исплатата ќе се одвива сразмерно на изведувањето на проектот, по завршен проект ќе има комплетна исплата. Опфатени се сите општини од целата држава, без разлика на составот на населението, или пак политичката припадност на градоначалникот, истакна Ѓорѓиев.

Со три милиони евра земјоделците ќе бидат поддржани при купување механизација. Ѓорѓиев најави дека од август ќе бидат исплатени 1 милион евра на 200 корисници кои веќе ја имаат набавено механизацијата, а дека останатите 2 милиони евра ќе бидат исплатени на останатите 334 корисници по реализација на нивните набавки на механизцијата, согласно динамиката и доставувањето на документацијата, а најдоцна до октомври. Кофинансирањето е во висина од 50 проценти од трошоците за набавка на механизацијата, а исплатата се врши преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството со трансфер од Владата. Таа е неповратна помош од Владта. – Тоа е добра помош која извонредно значи за нивната работа, за нивната дејност, истакна владиниот портпарол.

Тој информира дека од оваа недела со полн интензитет почнува процес на чистење на каналите за наводнување и одводнување. – За два месеца, појасни, ќе бидат исчистени 70 километри канали во Скопскиот, Пелагоднискиот и Струмичкиот, Кочанскиот и Полошкиот регион, за што ќе бидат исплатени половина милион евра.

Тој потенцира дека со овие средства се исполнува уште едно ветување и додаде дека и во иднина ќе продолжи активната поддршка на земјоделскиот сектор пеку серија мерки и активности со цел подобрување на условите за нивна работа, обезбедување дополнителни можности за работа и добивање конкретна финансиска помош.

Би можело да ве интересира

Владата демантира дека премиерот Заев имал контакти или соработка со Пекер

Влада: Идентитетот и јазикот не може да бидат предмет на преговори

Влада: Новите толкувања во речникот се од експертите на ИМЈ, ние само го одржуваме системот

Жарко Настоски

Владата го поддржува рушењето на дивоградбите на охридското крајбрежје

Жарко Настоски

Владата го усвои скратениот полицискиот час, за патниците од Индија и Бразил – 14 дена карантин

Жарко Настоски

Владата ќе основа медиумски фонд за проекти од јавен интерес

Жарко Настоски

2 comments

alex 15/07/2012 - 14:04 at 14:04

Izbori se blizat pa mora malku da se zamackaat ocite na narodot .D,a se napravi propaganda nie mislime na vas selanite,rabotime za vas .A parite za zem.mehanizacija povtorno ke otidat vo racete na lugeto bliski do vlasta kako sto bese i porano.Samo sto narodot ne pie nafta pa povtorno da go prelazat,ovoj pat vlasta ke si go dobie toa sto i sleduva.Toa najdobro go znae grujo zatoa i nervozata kaj vlasta e ogromna,vrie Makedonija narodot e besen, dosta mu bese samo gol populizam potreben mu e leb.

Reply
Mite 15/07/2012 - 14:40 at 14:40

ova ko so pocnale da se rasfrlaat so toa milionite ne mi e jasno dali kje ostane nesto za plati i uste kolku kje ne zadolzuvaat.alal da im e na sdsmovcite epten gi razdrmaa so ovie milionite.ko kumovi se go odvrzaa keseto.

Reply

Leave a Comment

8 + 9 =