Промоција на драмата „Р“ на Плевнеш на бугарски јазик

Од:

Драмата „Р“ на Јордан Плевнеш ќе биде промовирана во превод на бугарски јазик денеска во Народниот театар „Иван Вазов“ во Софија. Од македонски на бугарски јазик ја преведе Ганчо Савов, а ја објави софиската издавачка куќа „Балканика“.

Пригодна реч на промоцијата ќе одржи претседателот на „Балканика“ Николај Стојанов, а извадоци од драмата ќе читаат Марин Јанев и Ања Пенчева – првенци на театарот „Иван Вазов“.

Драмата „Р” е играна во над 20 земји во светот. Во театарот „Иван Вазов” е изведена во октомври 1992 година, во режија на Љубиша Георгиевски, и тоа беше прво дело на македонски автор на сцената на софискиот театар, по прогласувањето на независноста на Македонија. На премиерата присуствуваа тогашните претседатели на двете држави Жељу Жељев и Киро Глигоров.

Би можело да ве интересира

Премиера на претставата „Океанија“ покрај струшкото крајбрежје

Во Прилеп завршува МТФ „Војдан Чернодрински“

Награди за животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“: Театарот е вечна промена

Културен перформанс „Простор за разговор“ во Битола

61. Драмски аматерски фестивал на Македонија ќе се одржи од 20 до 26 мај во Кочани

Почина актерот Мустафа Јашар