Патувачката училница „Живот на социјалните мрежи“ во Градскиот парк

Од:

Во рамки на Фестивалот „Џифони-Македонија“ денеска во Градскиот парк ќе биде поставена Патувачката училница „Живот на социјалните мрежи“ (Una vita da social), во која учениците ќе се едуцираат за превенција и заштита од можни злоупотреби на интернет.

Како што најавуваат организаторите, на патувачката училница ќе се обратат министрите за информатичко општество и администрација, за внатрешни работи и за образование и наука Дамјан Манчевски, Оливер Спасовски и Арбер Адеми.

Училницата е дел од европскиот проект „Поврзани генерации“ – Безбеден интернет центар, координиран од италијанското Министерство за образование и наука, а во изведба на експерти од Одделението за безбедност во комуникациите при италијанското Министерство за внатрешни работи.

Одделението за безбедност во комуникациите при италијанската Полиција, како што се наведува, одлучи првата и единствена годинава меѓународна активност во рамките на проектот да биде спроведена токму во Северна Македонија, за време на фестивалот „Џифони Македонија“.

Од 12 до 17 октомври патувачката училница Una vita da social – Живот на социјалните мрежи престојува на повеќе локации во градот и во неа се изведуваат интерактивни едукативни средби во кои експертите им илустрираат на слушателите како интернетот може да се користи на полезен и безбеден начин, преку запознавање со најнепредвидливите замки и навремена превенција и заштита од можни злоупотреби. Се очекува училницата, до четврток, да ја посетат над 800 ученици од основните и средните училишта.

Би можело да ве интересира

Едукативни филмски работилници за деца

Ана Ололовска

Премиера на средношколскиот филм „Светлина“ на фестивалот „Џифони Македонија“

Ана Ололовска

Седмиот „Џифони Македонија“ со 650 деца и млади од десет земји

Ана Ололовска

Филмскиот фестивал „Џифони патува“ во Кавадарци на 19 и 20 јуни

Ана Ололовска

Филмскиот фестивал „Џифони патува“ денеска и утре во Радовиш

Ана Ололовска

Филмскиот фестивал „Џифони патува“ утре и задутре во Кичево

Ана Ололовска