Концерт на духовна музика на хрватскиот тенор Стијепо Глеѓ Маркос

Од:

Тенорот од Хрватска Стијепо Глеѓ Маркос вечер ќе одржи концерт на духовна музика во Католичката катедрала „Пресвето срце Исусово“ во Скопје. Овој проект е поддржан од Министерството за надворешни и европски работи на Република Хрватска.

Како што информира Домот на култура „Кочо Рацин“ – Скопје, во рамки на проектот синоќа во Галеријата „КО-РА“ беше отворена самостојната изложба „Поглед“ на академскиот сликар од Дубровник Ивана Јовановиќ Тросман.

Изложбата ја отвори професорката од Универзитетот од Дубровник д-р Катја Бакија, која е автор на освртот во каталогот кон изложбата. На изложбата се обратија професорот Јозо Сердаревиќ, духовниот говорник патер Винко Маслаќ, а стихови читаше Јела Надрамија.

Од име на Домот на култура „Кочо Рацин“ – Скопје и Галеријата „КО-РА“ се обрати Виолета Калиќ, историчар на уметноста.

– Оваа културна соработка ги здружува двете земји преку уметноста, Република Северна Македонија и Република Хрватска, особено во рамки на програмата за интеграција на земјата во евроатлантските процеси, со што се отвараат бројни можности за забразан развиток во сите сфери на живеењето и дејствувањето преку најразнородни заеднички проекти, изјави Калиќ.

На изложбата присуствуваа претставници на Амбасадата на Република Хрватска во Република Северна Македонија, претставници на повеќе институции од земјава, поети, уметници, а целосно беше снимана од екипата на Хрватската tелевизија од Дубровник.

Би можело да ве интересира

Дваесет и втор Меѓународен натпревар на млади музичари „Охридски бисери“

Ана Ололовска

Концерти на воените оркестри од армиите на С. Македонија и на САД за Европа и Африка

Ана Ололовска

Музичка младина на Македонија го почнува циклусот концерти „Слободна среда“

Ана Ололовска

Концерт на „Профундис“ И „13 Гудачи“ заедно со светски познатата Ирина Муресану

Ана Ололовска

Концерт на Македонски брас квартет во КИЦ на РСМ во Софија

Ана Ололовска

Концерт на Македонски Брас Квинтет во КИЦ на РСМ во Софија

Ана Ололовска