antevo pero

Култура

Пет поетски наслови конкурираат за наградата „Антеви Перо“

А1он
На својот втор состанок, Жири-комисијата за доделување на наградата „Антево перо“ во состав проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска (претседател), д-р Атина Цветаноска и Жорж Поповски
Култура

Девет стихозбирки во поширок избор за наградата „Антево перо“

А1он
Организацискиот одбор на меѓународната поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“ изразува голема и искрена благодарност до сите учесници на Конкурсот за петтото доделување на
Култура

Излезе од печат Зборник на трудови „Антево дело“

А1он
Деновиве од печат излезе Зборник на трудови поднесени на Меѓународниот научен симпозиум „Антево дело“,одржан во септември минатата година во Лазарополе, родното село на македонскиот поет,
Култура

Започнува меѓународната манифестација „Анте Поповски – Антево перо“

А1он
Во Музејот на македонска борба за самостојност вечерва започнува четвртото издание на меѓународната поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“. Манифестацијата ќе започне со беседа
Култура

Влада Урошевиќ добитник на наградата „Антева златна книга“

А1он
Книжевниот великан Влада Урошевиќ ја доби наградата „Антева златна книга“ за долгогодишни книжевни остварувања од интерес на македонската книжевност, култура и идентитет, за оваа година.
Култура

„Небесни разговори“ на Братислав Ташковски добитник на наградата „Антево перо“

А1он
Братислав Ташковски со книгата „Небесни разговори“ е добитник на наградата „Антево перо“ за оваа година. Наградата „Антев златник“ ќе се додели на Елизабета Баковска за
Култура

Шест поетски остварувања во потесниот круг за наградата „Антево перо“

А1он
Шест поетски остварувања се избрани во потесниот круг за наградата „Антево перо“ за 2021 година и од нив ќе биде прогласена победничката стихозбирка. Тимот на
Култура

Девет стихозбирки во конкуренција за наградата „Антево перо“ 2021

А1он
Пристигнати се 69 авторски ракописи на овогодинешниот Конкурс за наградата „Антево перо“, која се доделува како исклучително поетско признание за необјавена стихозбирка на македонски јазик
Магазин

Научен симпозиум „Антево дело“ во рамки на манифестацијата во чест на Анте Поповски

А1он
Во тек е Конкурсот за необјавена збирка поезија на македонски јазик во рамки на четвртата Meѓународна поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“, со која