zograf

Култура

Прва Малореканска летна школа во Тресонче

А1он
„По патеките на Дичо Зографот“ е првата Малореканска летна школа насочена кон едукативните и научно-истражувачките активности во познавањето на делото на Дичо Зограф, нашиот најзначаен
Култура

Тресончани подготвени да го одбележат јубилејот 200 години од раѓањето на големиот мијак Дичо Зографот

А1он
Тресончани викендов ги привршуваат подготовките за одбележувањето на 200 години од раѓањето на иконописецот на 19 век мијакот Димитрија Крстев – Дичо Зограф (1819-1872/3) кој
Култура

Промовирана книгата „Иконите на Дичо Зограф од црквите во Дебар и Мала Река“ на Сашо Цветковски

А1он
Големиот Дичо Зограф, уметникот од Тресонче, кој важи за еден од најпознатите уметници од тој вид во овој дел на Балканот, како и неговите дела,