nbm

Економија

Крстевска: Разликата меѓу нашата инфлација и ЕУ инфлацијата е одраз на домашни структурни фактори

А1он
Глобален шок ги погодува сите економии, но домашните структурни фактори во секоја од економиите диктираат за интензитетот на инфлацијата“ потенцира главниот економист Крстевска, додавајќи „Увозната
Економија

Комитет за финансиска стабилност: Граѓаните да бидат мирни, банките се стабилни

А1он
И по укинувањето на дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка“ АД Скопје, граѓаните треба да бидат спокојни – банкарскиот систем е и останува
Економија

НБРМ донесе повеќе одлуки за унапредување во управувањето со активата во банкарските биланси

А1он
Советот на Народната банка на Република Македонија денеска донесе одлуки за управување со кредитниот ризик, за сметководствен и регулаторен третман на преземените средства и за
Економија

НБМ предупредува на зголемени ризиците за македонската економија

А1он
Ризиците за македонската економија првенствено се поврзани со натамошното продолжување и можното продлабочување на должничката криза во евро-зоната, што би се одразило врз идната динамика
Економија

НБМ: Македонските банки би издржале и најлоши сценарија

А1он
Стрес тестовите покажуваат дека македонските банки би издржале и најлоши сценарија. Македонскиот банкарски сектор ја задржа својата стабилност, и отпорност на шокови, изјави гувернерот на