litera

Култура

Конференција „Македонската современа сликовница“ на фестивалот „Литера 2023“

А1он
Македонската современа сликовница ќе биде во фокусот на конференцијата што Меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца „Литера 2023“ ја организира денеска во Музејот
Култура

Тркалезна маса „Како македонската литература за деца полесно да ги премине границите на нашата земја“

А1он
Тркалезна маса на тема „Како македонската литература за деца полесно да ги премине границите на нашата земја“ ќе се одржи вечер во Чифте амам. На
Култура

Мастерклас на хрватскиот илустратор Свјетлан Јунаковиќ на фестивалот „Литера“

А1он
Големиот хрватски илустратор Свјетлан Јунаковиќ ќе учествува на 3.Фестивал за литература и илустрација за деца „Литера 2021“. Легендата на некогашната југословенска илустраторска школа ќе го
Култура

Почнува Фестивалот за литература и илустрација за деца „Литера 2021“

А1он
Со изложбата на доајенот на македонската илустрација за деца, Младен Туниќ во Чифте амам, денеска ќе биде отворено третото издание на Фестивалот за литература и
Култура

„Бел“, „Ежето Снеже“, „Брзоплетковска 63 и случајот со смрдливите чорапи“ и „Ѕвезда Мрак и суштествата од Страшкоград“ – наградени на „Литера“ 2020

А1он
Сликовницата „Бел“, по текст на Ника Гавровска и илустрации на Ристо Аврамовски ја доби наградата за најдобро илустрираното дело во изминатата година на Меѓународниот фестивал
Култура

Ѓоргиевска: Приказните ја обликуваат нашата фантазија, но и нашите вредносни животни јадра

А1он
Приказните ја обликуваат нашата фантазија, но и нашите вредносни животни јадра, а со нивното создавање и споделување секој од нас го креира својот сопствен свет,
Култура

Конкурс за официјална илустрација на фестивалот „Литера 2020“

А1он
Распишан е меѓународен конкурс за креирање на визуелниот идентитет на второто издание на Фестивалот за литература за деца и илустрација „Литера“ кое ќе се одржи
Култура

„Литера“ – Прв фестивал за детска литература и илустрација

А1он
Омилените ликови од детските сликовници, дел од најдобрите илустратори и писатели за деца од Македонија и регионот, работилници за деца, дебата и невообичаени изложби ќе