aso

Економија

АСО: Продажбата на полиси достигна 122 милиони евра, осигурувањето порасна за 18 отсто

А1он
Граѓани, фирми и институции вложија 7,5 милијарди денари (122 милиони евра) во неживотни осигурувања во првите девет месеци годинава. Продажбата (бруто полисирана премија – БПП)
Економија

АСО: За 83 отсто зголемен бројот на претставки решени во корист на осигуреници

А1он
Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) за 83 отсто го зголеми бројот на претставки решени во корист на незадоволни осигуреници за првите девет месеци годинава
Економија

Бројот на исплатени штети зголемен за 15 проценти, осигуреници наплатиле 31,5 милиони евра

А1он
Осигурителните компании исплатиле 35.163 штети за неживотно осигурување во првите шест месеци годинава, а од тоа осигурениците наплатиле 31,5 милиони евра односно 20 отсто повеќе
Економија

Осигурителните компании платиле 10,2 милиона евра провизии за продажбата на своите посредници

А1он
Осигуреници вложиле пет милијарди денари во осигурување за половина година. Од тоа, 2,59 милијарди денари се вложени во полиси директно купени од осигурителните друштва и
Економија

Осигурителни компании исплатија 1,9 милиони евра за штети од град и мраз, 72 отсто од вредноста на сите земјоделски штети

А1он
Градот и мразот се најизразени ризици во земјоделското осигурување. Во првите шест месеци годинава над 70 отсто од вредноста на сите исплатени штети во земјоделството
Економија

АСО: Осигуреници од штети во првата половина од годинава наплатија 31,5 милиони евра, 20 отсто повеќе од лани

А1он
Компаниите за неживотно осигурување во првото полугодие годинава исплатиле 5,2 милиони евра повеќе штети на осигуреници во однос на истиот период лани. Раст на исплатите
Економија

НБ и АСО заедно ќе изработуваат подзаконски акти и ќе вршат контроли

А1он
Народната банка (НБ) и Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) склучија нов меморандум, кој ќе придонесе за зајакнување и продлабочување на соработката помеѓу двете институции
Економија

Бројот на претставки решени во корист на незадоволни осигуреници зголемен за 220 отсто

А1он
Во првите шест месеци годинава врз основа на претставки примени од незадоволни осигуреници, Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) на три осигурителни друштва им изрече