Франческо Ривела, долгогодишен близок соработник на Мајкл Ферер и хемичар кој значително придонесе Нутела да стане светска икона, почина на 97-годишна возраст.
Тој со децении беше еден од главните соработници на Ферер, учествувајќи во трансформацијата на компанијата во мултинационален гигант и лансирањето на производи кои ја одбележаа историјата на кондиторската индустрија. Ривела почина минатиот петок, само неколку дена пред годишнината од смртта на Мајкл Ферер, оставајќи ги зад себе синовите Паоло, Сандро, Енрико и Кјара, како и бројни внуци.
Заедно со Мајкл Ферер, Ривела патуваше низ светот, истражувајќи ги производите на конкурентите, пренесува Fanpage.
– Купуваа чоколадни коцки, кремасти слатки, чоколади, грицки – ги анализираа не за да ги копираат, туку за да ги подобрат. Нивната цел беше да ги надминат заменските производи и независно да печат какао – опиша новинарот Џиџи Падовани во својата книга Mondo Nutella.
За време на неговата 40-годишна работа, Ривела тестираше и ги подобри суровините и производите, засекогаш поврзувајќи го неговото име со Ферер и помагајќи да се направи компанијата глобален гигант. На врвот на својата кариера, тој ги водеше технолошките лаборатории на Ферер ширум светот.
Покрај работата во Фереро, тој беше и претседател на Редот на хемичарите, како и претседател на Туристичката организација на Барбареска, неговото родно место.