Земјите од ЕУ меѓусебно ќе си ги признаваат тестовите за Ковид-19

Од:

Земјите-членки на ЕУ денеска се договорија за зајакнување на употребата на брзи антигени тестови и за меѓусебно признавање на резултатите од тестовите за Ковид-19, соопшти Советот на ЕУ.

Советот наведува дека употребата на брзи тестови и заемно признавање на резултатите од тестовите за Ковид-19 низ ЕУ се од суштинско значење за ублажување на ширењето на вирусот, како и за придонес кон непречено функционирање на внатрешниот пазар и за олеснување на прекуграничното движење и лекување.

– Клучните компоненти на оваа препорака вклучуваат валидација и заемно признавање на брзите антигени тестови и RT-PCR тестови меѓу земјите-членки, размена на стандардизиран собир на податоци, развој на заедничка листа на брзи антигени Ковид-19 тестови и одредување на приоритетите за употреба на ваквите тестови, се вели во соопштението на Советот на ЕУ.

Препораката вклучува и одредби кои се однесуваат на предизвиците на „еволутивната пандемија“, односно дека заедничката листа на соодветни брзи тестови за Ковид-19 треба да биде доволно флексибилна за да се додадат или отстранат оние тестови врз чија ефикасност влијаат мутациите на вирусот.

Би можело да ве интересира

Во Израел 90 отсто од населението постаро од 50 години вакцинирано со една доза или излекувано

Ана Ололовска

Кацин: Во Словенија до крајот на јуни ќе биде вакцинирано половина население

Ана Ололовска

Србија четврта во Европа по новозаразени на 100.000 граѓани, медицинскиот дел бара построги мерки или ќе дадат оставки

Ана Ололовска

Можно е продолжување на вонредната состојба во Токио

Ана Ололовска

Во Украина рекорден број хоспитализирани за еден ден

Ана Ололовска

Од 6 март нови рестриктивни мерки во Италија

Ана Ололовска