ВИДЕО: Кучиња на аеродромот во Дубаи детектираат коронавирус со 92 проценти точност

Од:

Аеродромот во Дубаи е меѓу првите во светот што воведе кучиња кои може да го намирисаат коронавирусот.

Здравствената администрација во Дубаи ќе им зема брис на избрани патници, а кога ќе се земе брисот, кучињата ќе бидат сместени во просторија за изолација, каде што ќе душкаат повеќе примероци, пишува порталот onemileatatime.

Ако намирисаат траги од коронавирусот, тие се обучени да седнат, овој портал објаснува точно како функционира процесот со овие специјално обучени кучиња.


Кучињата ги идентификуваат оние што имаат коронавирус со 92 процента точност и во тој случај резултатите се достапни во рок од неколку минути затоа што нема посебни лаборатории каде што мора да се испраќаат примероци.

Аеродромот сега бара сите патници што минуваат низ аеродромот да бидат тестирани пред да патуваат, а оние што влегуваат во Дубаи од подрачја со висок ризик исто така ќе треба да бидат проверени по пристигнувањето.

Кучињата се само дополнителен слој на заштита и не го заменуваат тестирањето и тоа е релативно брз тест што може да се изврши кај патниците.

Кучињата на овој аеродром сега душкаат брисови земени од патниците за да утврдат дали во нивниот мирис има траги од коронавирус. Резултатите од тестот се враќаат за неколку минути и очигледно се 92 % точни, а точноста е добра кога сметате дека ова е само брз тест, но е далеку од конечен.

Иако Дубаи веќе има строги барања за тестирање, ова е дополнително ниво на заштита, но треба да се има предвид дека кучето погрешно ќе го сфати мирисот речиси секој десетти пат.

Би можело да ве интересира

Волстрит Журнал: Канцелариите во САД се полупразни, шест месеци по почетокот на пандемијата

А1он

Фејсбук отстранува здравствени групи поради дезинформации

А1он

Франција воведува построги мерки за спречување на коронавирусот

А1он

Зголемен број смртни случаи од Ковид-19, но и новозаболени во Грција

А1он

Дневен преглед на состојбата со Ковид-19 во светот

А1он

Светска банка: Закрепнувањето на глобалната економија ќе трае пет години

А1он