Велика Британија и ЕУ постигнале договор за цената на Брегизт

Од:

Помеѓу 45 и 55 милијарди евра ќе биде цената за напуштањето на ЕУ која што Велика Британија ќе треба да ја плати, пренесува Би-Би-Си.

Британските и европските преговарачи потврдиле дека се договориле околу цифрата кон крајот на минатата недела. Како што објави „Телеграф“ конечната сума ќе биде меѓу 45 и 66 милијарди евра, во зависност од сметката што ќе биде дадена од секоја од страните врз основа на заедничката методологија.

Ова прашања останува нерешено, откако Велика Британија нудеше околу 20 милијарди евра, додека ЕУ сметаше дека сметката треба да биде помеѓу 50 и 60 милијарди евра, а се уште нема официјална потврда од ЕУ и британското министерство за Брегизт за постигнатиот договор.

Пред излегувањето на Велика Британија од ЕУ, Брисел бара напредок по прашањата за правата на европејците во Велика Британија, последиците од разделувањето на границата меѓу Ирска и Северна Ирска и порамнување на сметките.

Челниците на членките на ЕУ на 14 и 15 декември ќе се изјаснат дали се согласуваат со започнување на втората фаза од преговорите, доколку е остварен доволен напредок во тие три прашања.

Би можело да ве интересира

Годишната инфлација се забрза во август во 26 земји од ЕУ

А1он

Прв американско-црногорски економски дијалог: САД го поддржуваат влезот на Црна Гора во ЕУ

А1он

Милановиќ и Ѓукановиќ: Црна Гора е заложник на незаинтересираноста на ЕУ

А1он

Историски пакт на САД, Британија и Австралија – жестоки критики од Кина

Катерина Павлова-Николовска

Поддршка од Словенија за ЕУ перспективата на Западен Балкан, останатите земји од регионот подготвени да учествуваат во дијалогот за иднината на Европа

А1он

ЕУ собра пет милијарди евра на првата аукција на заеднички должнички хартии од вредност

А1он