Ватикан: Сега џабе ви е целото оружје

Од:

Ватикан смета дека пандемијата на коронавирусот може да ги натера владите да сфатат дека трошоците за одбрана не можат да ја гарантираат безбедноста

Затоа, според Ватикан, средствата треба да бидат пренасочени за подобрување на здравствената заштита и борбата против сиромаштијата.

– Пандемијата ни ја нуди оваа драгоцена можност. Таа не поттикнува да прашаме колку огромните воени трошоци навистина можат да ја гарантираат безбедноста на населението и колку овие ресурси можат да се искористат за други цели, изјави државниот секретар на Ватикан кардинал Пјетро Паролин на вебинар за разоружување, организиран од Канцеларијата за развој на Ватикан и Универзитетот СОАС во Лондон.

Паролин ги наведе здравството, социјалната еднаквост и искоренувањето на сиромаштијата како можни области кон кои може да се пренасочат две милијарди долари годишно, колку што, според учесниците на собирот, даночните обврзници ширум светот трошат на воени активности.

Би можело да ве интересира

Европскиот суд го отфрли случајот против Ватикан за сексуална злоупотреба

Ана Ололовска

Ватикан од 1 октомври ќе бара „зелен сертификат“

Ана Ололовска

Од 1 октомври влез во Ватикан само со здравствен сертификат за Ковид-19

А1он

Христијанските поглавари по првпат во заедничка декларација предупредуваат на опасностите од климатските промени

А1он

Османи во Ватикан по повод одбележување пет години канонизација на Мајка Тереза

А1он

Првпат во историјата на Ватикан Папата именува жена на две високи позиции во дикастерија

А1он