Турчинка и Норвежанец во борба за местото помошник-генерален секретар на Советот на Европа

Од:

Комитетот на министрите на Советот на Европа денеска на Парламентарното собрание на Советот му ги поднесе двете кандидатури за функцијата помошник-генерален секретар на Советот на Европа, јавува МИА.

Кандидати се Бјорн Берге од Норвешка и Лејла Каваџик од Турција.

Парламентарното собрание ќе го избере новиот помошник-генерален секертар на најстарата паневропска организација на својата следна пленарна сесија. Пролетната и летната сесија, која требаше да одржи во текот на оваа недела во Стразбур, беа одложени поради пандемијата на коронавирусот.

Би можело да ве интересира

СЕ повика на поголема поддршка во борбата против трговијата со луѓе

Ана Ололовска

Најавата за повлекување на Полска од Истанбулската конвенција го загрижува Советот на Европа

Ана Ололовска

Грција го презеде претседателството со Комитетот на министрите на Советот на Европа

Ана Ололовска

Грција денеска го презема претседателството во Советот на Европа

Ана Ололовска

Совет на Европа: Владите не смеат да ја користат кризата за замолчување на новинарите

Ана Ололовска

КПТ на Советот на Европа го осудува полициското насилство во Грција

Ана Ололовска