Спогодбено решение за паричен надомест во меѓудржавниот спор Грузија против Русија пред ЕСЧП

Од:

Со денешната пресуда на Големиот судски совет во случајот на Грузија против Русија, Европскиот суд за човекови права, со 16 гласови „за“ и еден „против“ одлучи дека Русија треба да и плати на Грузија десет милиони евра за претрпена нематеријална штета на најмалку 1.500 грузиски државјани, јави дописникот а МИА.

Пресудата за правичен надомест беше донесена од Големиот судски совет составен од 17 судии.

Износот ќе се распредели на поединечните жртви со исплата на 2.000 евра на грузиски државјани кои биле жртви на колективно протерување, а од 10.000 до 15.000 евра ќе им се исплати на лицата кои незаконски биле лишени од слобода, а отштета ќе земат и лицата кои преживеале нечовечки и понижувачки услови на притвор според Европската конвенција за човекови права.

Во пресуда донесена на 3 јули 2014 година, Судот наведе дека во есента 2006 година имало координирана политика за лишување од слобода и притвор во Руската Федерација, протерување на грузиски државјани и дека тоа претставува административна практика во смисла на праксата на Конвенцијата.

Би можело да ве интересира

Русија ќе ја тестира новата вакцина за коронавирус на деца идната година

А1он

Руски хакери ги украле тајните документи на САД и Велика Британија

А1он

Руската вакцина против Ковид-19 создала имунитет кај волонтерите без нуспојави

А1он

Еднo лице загина при пожар во руска електрана на Арктикот

Ана Ололовска

Руски хирург: Коронавирусот личи на проба за биолошка војна

А1он

Русите тврдат дека вакцините ќе бидат ефикасни и безбедни, ќе треба да се примат две дози за 3 недели

А1он