Советот на ЕУ бара дополнителни активности за заштита на новинарите

Од:

Советот на Европската унија, со оглед на зголемените закани за новинарите, а со тоа и пречките за слободата на изразување и информирање, денеска донесе заклучоци за заштита и безбедност на новинарите и медиумските професионалци.

dobivaj vesti na viber

Членките на ЕУ ја повикуваат Европската комисија да го зголеми финансирањето на независното и истражувачко новинарство и да обезбеди онлајн безбедност и слобода на говор за новинарите и другите медиумски професионалци во сите релевантни иницијативи кои ја следат дигиталната стратегија на ЕУ.

Како што се наведува во соопштението, Советот признава дека многу новинари и други медиумски професионалци не можат секогаш да работат слободно и независно.

Според извештајот на Советот на Европа, бројот на предупредувања за сериозни закани за безбедноста на новинарите и слободата на медиумите во Европа е речиси двојно зголемен од 2016 година. Во 2021 година имало 282 такви предупредувања.

„Со заканите за нивната безбедност, економската состојба на новинарите и другите медиумски професионалци станува се потешка. Дигиталната трансформација, затворањето на медиумите и последиците од пандемијата ја влошија економската несигурност на новинарите, се вели во соопштението.

Во своите заклучоци, Советот ги повикува членовите и Комисијата, меѓу другото, да го охрабрат доживотното учење на менаџерите на редакциите, органите за спроведување на законот, судиите и другите засегнати страни за заштита на новинарите и медиумските професионалци.

Тие понатаму ги повикуваат да бидат посветени на работата за заштита на новинарите и другите медиумски професионалци ширум светот на релевантни мултилатерални форуми, билатерални односи и меѓународни иницијативи.

Комисијата и нејзините членови се исто така поканети да поддржат (на пр. преку професионална, финансиска, социјална и правна помош) независни и новинари кои ја напуштиле својата земја, особено од земји како Украина, Белорусија и Руската Федерација.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Зголемени увозот и извозот на земјоделски производи на ЕУ

А1он

Заобиколувањето на санкциите против Русија ќе биде кривично дело во ЕУ

А1он

ЕУ ја повика Црна Гора да ја прекине блокадата на институциите

А1он

Србија повторно е единствената во регионот што не ги почитуваше мерките на ЕУ поради Украина

А1он

ЕУ го повлече грантот од 28 милиони евра за пристаништето Драч

А1он

Маж од Скопје обвинет за напад на телевизиската екипа на ТВ24

Горан Наумовски