Скок на цените на куќите во Естонија, Летонија и Австрија

Цените на куќите во земјите на Европската унија, од 2010 до 2018 година, скокнаа најмногу во Естонија, Летонија и Австрија, покажуваат податоци на Евростат.

Овој скок во Естонија изнесувал 83 проценти, во Летонија 61, во Австрија 56, во Шведска 55, во Луксембург 50 отсто. Пад на цените има во Италија од 17 отсто, во Шпанија за 12 и во Кипар за осум проценти.

Куќите и зградите, без разлика дали се нови или веќе изградени, се зголемија за осум проценти во периодот од 2006 до 2008 година, а беа намалени за четири проценти поради финансиската криза следната година (2009). Сепак, цените почнаа повторно да растат во 2014 година.

Би можело да ве интересира

Претседателот на Литванија Гитан Наусед положи заклетва во Парламентот

Топлотен бран ја погоди Литванија, шест лица се удавија

Ана Ололовска

Протоколот за НАТО утре пред естонските пратеници

Летонскиот Парламент избира нов шеф на државата

Ана Ололовска

Гитанас Науседа нов претседател на Литванија

Ана Ололовска

Руски воен авион влезе во воздушниот простор на Естонија