Швајцарија суспендираше враќање мигранти во Хрватска

Од:

Швајцарскиот федерален управен суд го суспендираше враќањето на баратели на азил и мигрантите според Даблинската конвенцијата во Хрватска, поради полициското насилство врз бегалците.

Судот врати на повторно одлучување во првостепен суд одлука во случај на едно лице со сириско државјанство и бара азил во Швајцарија.

Лицето пред судот изјави дека 18 пати доживеало присилно враќање од хрватската граница, што, како што изјави, ја оставило со физички и психолошки последици.

Таа пресуда ги потврди сведочењата на бегалците и бројните извештаи од меѓународните организации, за хрватските институции и медиумите, кои со години предупредуваат на континуираната практика на хрватската полиција.

Сите тие извештаи наведуваат дека мигрантите не биле во можност да бараат азил, и биле присилно вратени во Босна и Херцеговина, спротивно на процедурата.

Би можело да ве интересира

Во Словенија за осум месеци 9.800 нелегални мигранти

Хрватскиот новинар Духачек прогласен за виновен и ослободен од притвор

Ана Ололовска

Бројот на патници на хрватските аеродроми зголемен за 8,8 отсто во однос на минатата година

Ана Ололовска

Хуманитарен брод во Медитеранот апелира за дозвола за медицинска евакуација

ИОМ: Над 7,4 ијлади мигранти и бегалци загинале во Африка за пет години

Ана Ололовска

Кај Закинтос запленет брод во обид за шверцување мигранти