Првата акција за откуп на оружје е организирана во Крајстчрч

Од:

Жителите на Крајстчрч го предадоа денеска своето оружје во замена за пари, во првата од планираните 250 акции на кои граѓаните на Нов Зеланд ќе можат да го предадат своето оружје.

Полицијата соопшти дека 169 лица предале оружје, а исплатени се 288.000 долари. По нападот во Крајстчрч во април, кога беа убиени 51 лице, Владата на Нов Зеланд по итна постапка усвои закон со кој се забрануваат разни видови на полуавтоматско оружје.

Сопствениците на оружје имаат време до декември да го предадат забранетото оружје. Владата издвоила околу 133 милиони долари за откуп на оружје, а некои медиуми објавуваат дека голем број сопственици не се задоволни од сумата која ја добиваат.

Според проценките, на Нов Зеланд има меѓу еден и 1,5 милиони парчиња оружје и околу 250.000 сопственици со дозвола за оружје.

Можност своето оружје да и го предадат на полицијата имаат и сопствениците на други видови оружје, но тие не добиваат паричен надомест.

Оружјето кое се предава во оваа акција се става под хидраулична преса и се уништува.

Новозеландскиот министер за внатрешни работи Стјуарт Неш изјавил дека резултатите се охрабрувачки.

Би можело да ве интересира

Нов Зеланд потписник на вселенскиот договор со НАСА

Ана Ололовска

Ардерн: Односите на Нов Зеланд со Кина стануваат сè покомплексни

Продавница во која ништо не се плаќа отворена на Нов Зеланд

Жарко Настоски

Нов Зеланд ја зголемува минималната дневница и даноците за богатите

Ана Ололовска

ВИДЕО: Разорен земјотрес од 7,3 степени го погоди Нов Зеланд

Жарко Настоски

Нов Зеланд: Оукланд губи 22 милиони долари дневно поради карантинот

Ана Ололовска