Предвремените парламентарни избори ќе ја чинат Австрија и општините околу 20 милиони евра

Од:

Претстојните предвремени парламентарни избори, на 29 септември, ќе ја чинат Австрија и општините околу 20 милиони евра.

Околу 10 милиони евра ќе бидат од австрискиот државен буџет, а уште толку ќе ги чини општините и градовите.

Шефот на одделот за избори во Министерството за внатрешни работи, Роберт Штајн, претпоставува дека два милиони евра ќе чини печатење на гласачки ливчиња и друг гласачки материјал.

Покрај тоа, ќе бидат потребни 2,2 милиони евра за трошоците за поштарина, бидејќи на гласачите во Австрија им е дадена можност да го испратат своето гласачко ливче по писмо на трошок на државата.

Покрај тоа, од државниот буџет ќе бидат исплатени 0,84 евра по гласач, и тоа ќе изнесува 5,38 милиони евра оваа година.

Општините и градовите имаат трошоци да одржат избори помеѓу 15 и 16 милиони евра, така што остатокот ќе мора „сами да го платат“.

Би можело да ве интересира

Австрија: Војската не е во состојба да ги заштити граѓаните

Ана Ололовска

Партија Неос: Курц да престане да „пали“ низ Балканот

Ана Ололовска

Австрија: Моментално ниту една коалиција не е реална без ОВП

Ана Ололовска

Анкета: Аферата „Ибица“ нема да влијае на рејтингот на партиите

Ана Ололовска

И партијата Заедно за Србија ќе ги бојкотира изборите во Србија

Олимпискиот бегалец обвинет за сексуално злоставување конечно уапсен