Повеќе од 765 милиони малолетници во светот стапуваат во брак пред полнолетство

Од:

Анадолија – Анкара

Повеќе од 765 милиони малолетници во светот стапија во брак, не дочекувајќи полнолетство.

Според податоците на Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ), 115 милиони машки лица низ светот стапија во брак на детска возраст.

УНИЦЕФ, извештајот за децата младоженци го изработи според податоците од 82 земји.

Податоците велат дека повеќе од 115 милиони момчиња стапиле во брак на возраст под 15 години. Имено, секое петто момче се наоѓа во брачна заедница на многу рана возраст.

Најмногу такви случаи се забележани во Централноафриканската Република, потоа следува Никарагва, па Мадагаскар.

И секоја петта жена се омажила пред да наполни 18 години.

Генералната директорка на УНИЦЕФ, Хенриета Фор, смета дека бракот на рана возраст го краде детството.

Според нејзините зборови, стапувањето во брак доведува до прекин на школувањето и до напорна работа, за да се издржува семејството.

Би можело да ве интересира

Трошоците на живот во септември на месечно ниво пониски, на годишно ниво раст од 0,3 отсто

Ана Ололовска

Општините лани спровеле јавни набавки во вредност од 97 милиони евра

Ана Ололовска

Шест критични фази до стабилен брак

Ана Ололовска

ЦГК: Многу политички кадри членови на управни одбори во државните претпријатија

Ана Ололовска

На ниво на цела Европа цената на алкохолот е најниска во Северна Македонија

Ана Ололовска

Невработеноста падна на 17,5 отсто

Ана Ололовска