Паради, протести, маршови – денот кога жените владееја на улиците

Од:

Со многу креативност, инспиративни говори и барања кои се речиси идентични во секоја држава, беше прославен Меѓународниот ден на жената 8 Март во многу држави во светот.

Овој ден се прославува од 1977 година, кога членките на Обединетите Нации го прогласија за ден на женските права и за мир во светот.

Од агенцијата ЕПА издвојуваме фотографии од жените низ целиот свет кои денеска излегувајќи по улиците побараа, пред се, рамноправност и родова еднаквост.

Аргентина
Чиле
Еквадор
Франција
Иран
Колумбија
Либан
Пакистан
Португалија
Швајцарија

Би можело да ве интересира

Турската полиција со кордони им забрани на жените да го одбележат 8 Март

А1он

Во Дебар само една жена на раководна функција

А1он

Феминистичките здруженија обвинуваат за полициско насилство за 8 Март во Париз

А1он

Протести во Киргистан, уапсени 60 лица за недозволен протест по повод 8 Март

А1он

(ВИДЕО) „Успешна жена, силна Македонија“, трибина на ВМРО-ДПМНЕ за 8 Март

А1он

Марш за женски права: Родовите стереотипи да се решаваат во семејството, образованието и во институциите

А1он