Пандемијата значително го намали работното време во ЕУ

Од:

Бројот на реално одработените часови во ЕУ е намален за 12 отсто во споредба со претходната година. Тоа го покажуваат податоците на статистичката агенција на ЕУ – Евростат.

Според агенцијата, падот може да се објасни со мерките преземени како одгoвор на пандемијата na Ковид-19 кои принудија стотици луѓе да бидат на платено и неплатено отсуство од работа. Како резултат на тоа, работните часови се значително помалку. Најголем пад е регистриран во Грција (-19,7 проценти), Шпанија (-19,5 отсто), Португалија и Италија (по -19 проценти), а Бугарија е на 16-та позиција со намалување од 10 отсто.

Земјите од ЕК, во кои има мала промена во работното време (со намалување помало од пет отсто), се Финска (-4,4 проценти), Данска и Луксембург (по – два отсто).

Вкупно 26,9 милиони луѓе во ЕУ пријавиле дека работеле помалку од вообичаено во 2020 година. За споредба, во 2019 година тој број изнесувал 24,4 милиони луѓе.

Би можело да ве интересира

ЕК започнува кампања за здрав живот за сите

Ана Ололовска

Евробарометар: Европејците веруваат во позитивното влијание на науката

Ана Ололовска

Европски суд на ревизори: Неефикасниот „систем на ЕУ за депортирање мигранти“ ја охрабрува илегалната миграција

Ана Ололовска

Прогресивните градоначалници oд Источна и Централна Европа како предизвик за конзервативните влади

Ана Ололовска

Афрички бран со пеколни температури се движи кон Европа, во Италија измерени речиси 50 степени

А1он

Делта-сојот ќе доминира во Европа до крајот на август, ќе биде одговорен за 90 отсто од случаите

Жарко Настоски