ОН: Рекордни 168 милиони луѓе ќе имаат потреба за хуманитарна помош во 2020 година

Од:

Хуманитарна помош ќе биде потребна за рекордни 168 милиони луѓе во 2020 година, или едно лице на 45 во светот, се вели во извештајот на ОН.

Бројот на луѓе на раб на егзистенција е зголемен за 22 милиони од минатата година, поради насилни и долготрајни судири, климатските промени и економска нестабилност, наведува ОН.

Во годишниот глобален хуманитарен извештај, ОН и партнерски невладини организации велат дека планираат да им помогнат на 109 милиони од најранливите во 55 земји следната година, за што се потребни 29 милијарди американски долари.

Опустошен од војната Јемен се наведува во извештајот на ОН како најголема хуманитарна криза во светот, а потребите за помош остануваат „екстремно високи“ во Сирија, Демократска Република Конго, Сомалија, Јужен Судан и Судан.

Би можело да ве интересира

УНДП повикува на воведување привремен основен приход за 2,7 милијарди луѓе

Ана Ололовска

Светските лидери ќе испраќаат видеозаписи наместо физички да се собираат во ОН во септември

Ана Ололовска

ОН ги повика богатите земји со 10 милијарди долари да им помогнат на сиромашните против коронавирусот

Ана Ололовска

ОН: Коронавирусот ги загрозува програмите за вакцинација на децата

Ана Ололовска

ОН: Уште 130 милиони лица можат да бидат погодени од глад поради пандемијата

Ана Ололовска

ОН усвои резолуција за хуманитарна помош за Сирија

Ана Ололовска